Merchandise

Webshop Acht van Chaam

 

75 x Acht van Chaam

De befaamde Acht heeft door de jaren heen alle wereldtoppers op haar parcours mogen begroeten. Check de winnaars uit lang vervlogen tijden: Wout en Rinie Wagtmans, Wim van Est, Jo de Roo, Tino Tabak en Rik van Steenbergen. De sterren van TI Raleigh: Joop Zoetemelk, Johan van de Velde, Gerrie Knetemann en Jan Raas. Van recentere datum zijn Dekker, Boogerd, Knaven en Freire. Stuk voor stuk namen die klinken. En daarvoor loopt de ganse bevolking van Chaam uit. Het is dag en nacht feest in de cafés, op het plein, in de straten.

Hoe ontstond de Acht? De Acht in de oorlog! Volgens welke criteria kiest men de rondemiss? Het geloof! De Nacht! Het Feest! Dopingperikelen! De startgelden! Is de winnaar vooraf bekend? Het boek onthult feiten en toont verrassende beelden van museale kwaliteit.

In 1963 zag Berry van Oers tussen de benen van zijn vader door Jo de Roo de Acht van Chaam winnen. Sindsdien is hij verknocht aan het evenement, geboren en getogen in Chaam en al sinds 1991 betrokken bij de organisatie van de jaarlijkse Acht.

Van Oers heeft diverse publicaties op zijn naam staan, met name als theoloog over de relaties tussen aanhangers van de grote wereldgodsdiensten en de multiculturele samenleving, maar ook over het plaatselijke verenigingsleven zoals de Harmonie, de Hofkapel, Carnaval, de Brandweer, het Chaamse dialect en uiteraard zijn geliefde Acht van Chaam.

In 2003 schreef hij het boek 65 x Acht van Chaam. Nu 75 x Acht van Chaam. Waarom? “Over de Acht van Chaam raak je nooit uitgeschreven”, zegt hij.

Een uitgave van Uitgeverij van bijzondere boeken Trichis Publishing Rotterdam en gedrukt door de Koninklijke Drukkerij en Uitgeverij Em de Jong bv Baarle-Nassau ISBN: 978 94 90 608 64 4 Uitgeverij TRICHIS PUBLISHING 180 blz. Full color. 200 foto’s. € 20,- Te koop in de boekhandels van Nederland en België en via intekening bij info@8vanchaam.nl

 

BOEK Acht van Chaam

Ter gelegenheid van de 65-ste editie van de Acht van Chaam verscheen er in 2003 een boek van de hand van Berry van Oers onder de titel ’65 X Acht van Chaam’. Het boek bestaat uit een bonte combinatie van wielrennen en feest, rijkelijk geïllustreerd met uniek fotomateriaal (130 foto’s). Aan de hand van vier thema’s duikt de auteur in de geschiedenis van de Acht sinds 1933: Hoe organiseer je een Acht? Hoe win je een Acht? Het feest kan beginnen! en De Acht op jacht naar geel!

Het boek kreeg lovende kritieken van de kenners: ‘Een must voor iedereen die van de Acht van Chaam en wielrennen houdt’, schreef het Brabants streekjournaal. ‘Een kostelijk boek vanuit het hart opgeschreven’, oordeelde BNDeStem.

Het boek (96 pagina’s) is te koop voor € 9,95 bij het VVV-kantoor aan het Raadhuisplein te Chaam en in het Acht-museum achter café Het Chaamsche Wapen op Dorpsstraat 44 in Chaam.

 

DVD Acht van Chaam

Ter gelegenheid van de 70-ste Acht van Chaam in 2008 verscheen er een DVD met historische beelden van de Acht van Chaam sinds 1933.

Cees Maas tekende voor de studiocommentaren en voice-over. “Een uniek historisch document over Chaam en zijn geschiedenis”, oordeelde men destijds na de release, waarbij vooral de beelden uit de jaren dertig tot de verbeelding spraken.

De DVD duurt ruim een uur en is voor slechts 12,50 euro te koop bij het VVV-kantoor aan het Raadhuisplein in Chaam en in het Acht van Chaam-museum achter Het Chaamsche Wapen op Dorpsstraat 44 in Chaam.