Acht-van-Chaam-Classic-2017-social-media

Acht van Chaam classic

By | Geen categorie | No Comments

Het Chaamsche Wapen in samenwerking met de Vrienden van de Acht van Chaam presenteren de Acht van Chaam Classic op zondag 23 juli 2017.

  • Start & finish bij het Chaamsche Wapen
  • Starten tussen 8.00 & 10.30 uur
  • Deelname toertocht incl. koffie met appelgebak tijdens de pauze, bord pasta met muzikale omlijsting aan de finish €5,-
  • Deelname incl. toegangskaart Acht van Chaam €12,50 (normaal €20,-)
  • Deelname incl. toegangskaart Acht van Chaam en lidmaatschap Vrienden van de Acht €30,-
  • Keuze uit 3 routes á 140 – 75 of 65 km

Naast deze wielertoertocht organiseren wij ook een fotozoektocht in combinatie met (gezins)fietstocht van 25 km. Starttijd tussen 10.00 en 14.00 u.

Voor vragen kunt u contact opnemen met het Chaamsche Wapen: Café Het Chaamsche Wapen | Dorpsstraat 44 | 4861 AC Chaam | tel. 0161 49 23 29

Zie ook: http://achtvanchaam.nl/classic/

herrinering-aan-bert-rops

Herinnering aan Bert Rops

By | Geen categorie | No Comments

Afgelopen zaterdag 10 december 2016 overleed Bert Rops (74).
Na eerst een tijdje meegedraaid te hebben in de sponsor-commissie werd hij in 1998 voorzitter van het Comité Acht van Chaam. Bert werd daarmee de zesde Acht-voorzitter sinds de eerste Acht in 1933. Geen gemakkelijke klus want hij trof een evenement aan dat werd geteisterd door slinkende bezoekersaantallen en opbrengsten, concurrentie van een veelheid van andere evenementen, stijgende startgelden en toenemende regelgeving vanuit de overheid.
Vanaf het begin trok Bert hard aan het werven van sponsors. De Acht van Chaam kende ten gevolge van de financiële crisis moeilijke financiële jaren. Bert bleef altijd optimistisch. “De eeuwige optimist”, noemden we hem wel eens. Ontelbare keren reed hij in al die jaren de bedrijven af om ze te interesseren voor sponsoring van de Acht van Chaam. Onder zijn voorzitterschap werd veel aandacht besteed aan promotiemogelijkheden voor sponsors en hun binding met de Acht. Zo bleef de Acht verzekerd van een financiële basis.

Als voorzitter was Bert iemand die de afzonderlijke expertises van zijn Comitéleden wist in te zetten en te respecteren en daar volledig op te vertrouwen. Of zoals Bert het ooit zelf zei: “De juiste zaden in de juiste akkers voor een maximale oogst”. Zo’n houding werkte motiverend, vooral ook binnen een organisatie van vrijwilligers zoals de Acht van Chaam is.
De Acht staat voor sport en sfeer. Bert wist dat als geen ander uit te dragen. Wat kon hij er van genieten als hij zag dat het de Acht van Chaam goed ging en wat een plezier beleefde hij aan het organiseren van het evenement samen met zijn makkers in het Comité. Wat hebben we samen veel plannen gesmeed tijdens de nazitten van de Comitévergaderingen.
Onder het voorzitterschap van Bert kreeg het entertainmentprogramma ruim baan, verschenen er twee boeken over de Acht, kwam er een eigentijdse VIP-locatie, keerde de acht-vorm van het parcours terug, vond het WK voor militairen in Chaam plaats en werd de Acht van Chaam aangemerkt als immaterieel cultureel erfgoed van Nederland.
In 2014 stopte Bert als voorzitter van het Comité Acht van Chaam. Hij werd daarna vicevoorzitter en bleef volop actief in de sponsorcommissie. Voor zijn vele verdiensten ontving hij in 2015 het ereteken van de gemeente Alphen-Chaam.
Wij wensen Ria, Maurice en Sandra veel sterkte toe bij het verlies van Bert.

Beste Bert, jij was al die jaren een rots in de branding van ons Comité. Onze waardering voor alles wat je voor de Acht van Chaam hebt betekend is groot. Wat zullen we je missen, je rust, je vriendelijkheid, je geduld, je passie. Bedankt voor je kameraadschap. We vergeten je niet. Tot ziens ooit… vaar wel !

Comité Acht van Chaam, Berry van Oers

herrinering-aan-bert-rops

2016_bedrukte_munten

Betalen met ‘achtjes’ tijdens Nacht en Acht van Chaam

By | Geen categorie | No Comments

Nacht en Acht van Chaam

Chaamse horeca lanceert ‘achtjes’ als betaalmiddel

Bezoekers aan de Nacht en de Acht van Chaam volgende week dinsdag 26 juli en woensdag 27 juli kunnen voor het eerst met consumptiemunten betalen. De munten kosten 2,50 euro en gaan ‘achtjes’ heten. Ze kunnen gebruikt worden bij Bellevue, Het Chaamsche Wapen, Jo’s Lunchroom en de Locobar. Daarnaast kan men met de ‘achtjes’ ook terecht bij de dranktenten en eetkramen die her en der langs het gezellige parcours staan.

Pinnen

“Wij als horeca lanceren de muntjes omdat er steeds minder mensen contant geld op zak hebben”, zegt kastelein Eric van den Enden van de Locobar. Bezoekers aan de Nacht van Chaam kunnen de ‘achtjes’ in de Dorpsstraat op vier verschillende punten kopen, zowel contant als via pinnen. Tijdens de Nacht kan men alleen met ‘achtjes’ afrekenen. Op woensdag tijdens de Acht kunnen bezoekers, naast met ‘achtjes’, tevens met contant geld betalen. Er zijn dan ook verkooppunten van ‘achtjes’ op het muziekplein waar naast De Bijtels, Lamme Frans, Jeroen van Zelst ook de DJ’s Jarno, Schoefel FM en DJ Kicken optreden.

Proefjaar

Van den Enden: “Het is een proefjaar. We kijken hoe het gaat en misschien dat we dan later helemaal op de betaling met ‘achtjes’ over gaan. Trouwens, het is echt iets van deze tijd en we gaan als Chaamse Horeca graag met de tijd mee!”. De introductie van de ‘achtjes’ heeft volgens Van den Enden zowel voordelen voor het publiek als voor de horeca en de Acht van Chaam. “De bezoekers kunnen overal met dezelfde muntjes betalen voor drankjes en snacks. De horeca kan makkelijker en sneller bedienen en loopt minder financieel risico en de organisatie van de Acht van Chaam krijgt extra inkomsten omdat er een percentage per consumptie in de kas van de Acht vloeit. Dat percentage wordt deels door de bezoekers en deels door de horeca opgebracht”, legt Van den Enden uit.

Extra

De Horeca schroeft de consumptieprijs op vanwege twee redenen. “We hanteren al jaren eenzelfde consumptieprijs zonder verhoging terwijl de drank duurder is geworden. Dus die aanpassing zat al lang in het vat. Daarnaast willen we zo als Horeca de Acht van Chaam aan extra financien helpen”, zegt Van den Enden, die naast het uitbaterschap ook verantwoordelijkheid draagt voor de organisatie van de Acht. De ‘achtjes’ blijven na de Acht van Chaam anderhalve week, gedurende twee weekenden, geldig in de Chaamse cafés. Van den Enden: “Trouwens, wie ‘achtjes’ over heeft kan ze tijdens de Nacht en de Acht gewoon terug inwisselen voor contant geld.” –Berry van Oers

Wandel de 8

WANDEL DE ACHT VAN CHAAM

By | Geen categorie | No Comments

Op donderdag 11 juni om 18.00 uur lost burgemeester Joeri Minses het startschot in Chaam van een unieke wandelroute die voert over het 8 kilometer lange markante parcours van de oude Acht van Chaam. U bent van harte uitgenodigd op 11 juni met de burgemeester mee te wandelen vanaf Het Chaamsche Wapen, Dorpsstraat 44, waar de route start. Het routeboekje voert U langs 36 staties waardoor meer dan 75 jaar wielerhistorie driedimensionaal tot leven komt.

Routeboekjes

De routeboekjes zijn verkrijgbaar voor slechts 2 euro pp. bij de VVV aan het Chaamse Raadhuisplein, bij Het Chaamsche Wapen en bij het Acht-secretariaat op Brouwerij 48. De opbrengst is ten bate van de Acht van Chaam.

Uit het route-boekje

Waar en hoe werd vroeger de eindstreep getrokken? Waar verstopte Flip Vethaak zich in het maaigras tijdens de Acht van 1936? We passeren de Vianenstraat waar in 1981 een valpartij met dodelijke afloop plaatsvond. Stilstaan bij het Acht van Chaam-monument! Welk café stond daar vroeger? Waar en hoe verloor tijdens de Acht van 1958 Reinier Riethoven het leven? We passeren locatie café De Veehandel in de voormalige Torenstraat: hoe verliep daar voor de oorlog de prijsuitreiking? Waar ligt het middelpunt van de Benelux? Dit zijn zo maar enkele curieuze wetenswaardigheden en opmerkelijke sportfeiten onder velen die we tijdens deze gezellige wandel- en fietsroute tegenkomen.

 

Gezellig uitje

De tocht wordt speciaal aanbevolen voor toeristen, fietsers, wandelaars, wielerliefhebbers, belangstellenden voor volkscultuur en heemkunde, cittaslowfans, historici, scholen, enz. Het is ook een perfecte activiteit voor verenigingen, organisaties en bedrijven als afsluiting van het seizoen of jaarfeestje, een verjaardag… of gewoon een gezellig uitje! De tocht kan gecombineerd worden voorafgaand of aansluitend met een bezoek aan het Acht van Chaam-museum, een drankje met een Acht-hapje en als aandenken het boek 75 X Acht van Chaam. –Berry van Oers

04_top5-criteriums

De Acht is de bekendste!

By | Geen categorie | No Comments

Sports Intelligence en onderzoeks bureau Centron deden onderzoek naar de bekendheid van wielercriteriums. 55% van de Nederlanders van 20 jaar en ouder is bekend met het wielercriterium Acht van Chaam. De Acht van Chaam is hiermee anno 2014 veruit het meest bekende criterium van Nederland.

Daags na de Tour Boxmeer is met een geholpen (na een hint) bekendheid van 45% na de Acht van Chaam het op één na bekendste criterium, gevolgd door de Profronde Stiphout en de Draai van de Kaai (beiden 28%). De Gouden Pijl Emmen completeert de criterium top-5 met een geholpen bekendheid van 17%.

De Profrondes van Surhuisterveen en Wateringen staan op plaats 6 en 7.

04_top5-criteriums - Copy

75x Acht2

Boekrecensie over 75 X ACHT VAN CHAAM

By | Geen categorie | No Comments

RENCIE DOOR BAS VAN EIJK – DIT IS KOERS

berry_en_boek - CopyDe Acht van Chaam is een heel mooie belevenis met een authentiek regionale insteek. Auteur Berry van Oers schrijft er enthousiast over. Niet gek als je al vijftig keer de Acht hebt meegemaakt, waarvan de laatste twintig jaar vanuit de organisatie. Fijne bijkomstigheid is dat de schrijver geen tegel ongelicht laat: Rondemissen, startgelden, uitkomst van de koers: alles wordt in geuren en kleuren uit de doeken gedaan.

Juist die openheid maakt dit boek ook interessant voor mensen die nog nooit bij de Acht van Chaam zijn geweest. Het is een blauwdruk van de geschiedenis van veel criteriums. Van 1933 tot 2013: 75 edities van de koers in 80 jaar. Van ruggengraat van het Nederlandse wielrennen naar showcase van Tour de France toppers, tot kermiskoers.

Alles komt voorbij, voorzien van geschiedkundige motivatie en informatie vanuit het binnenste van de organisatie. En eigenlijk begint de geschiedschrijving al in 1890.

Het boek is ingedeeld in dertig rondjes rond de kerk. Van “Ronde naar Acht” via “Startgelden” tot aan “Het geloof”. Korte hoofdstukken, nieuwerwetse goed leesbare opmaak en foto’s uit diverse al dan niet openbare archieven. Ik vind het een uitermate fijn boek, als naslagwerk over de Acht, maar ook als kijkje in de keuken van eender welk criterium.

Auteur: Berry van Oers

Uitgever: Trichis

Koop dit boek bij VVV Chaam Dorpsstraat 58 Chaam

berry_en_boek - Copy

BOEK ENTHOUSIAST ONTVANGEN

By | Geen categorie | No Comments

De afgelopen weken verschenen er heel wat recensies van het jubileumboek 75 X Acht van Chaam. Een greep…

Jan Nak, recensent wielerboeken House of Cycling Academy: “…Van Oers heeft een boek geschreven dat vooral interessant is voor de wielerliefhebber en in de boekenkast van diezelfde wielerliefhebber dus ook niet mag ontbreken.”

Jan Houterman, wielersport columnist Nijmegen: Boek 75 jaar Acht van Chaam. Van harte aanbevolen!”

Martijn Mutsaers, sport en recreatie Aalsmeer: “…een fraai boek dat we graag willen delen.”

Jaco Oussoren, ploegleider:  “Een juweel onder de wielerboeken.” 

Jan Martens, sportjournalist: “…het boek biedt een bijzondere fraaie kijk in de historie van Nederlands bekendste wielercriterium. … leest bijzonder prettig!”

berry_en_boek